Oppositionsråd förfärad över rån av barn

Tidigare under veckan blev ett 8-årigt barn i Nacka rånad på väg hem från skolan. Det är ett av flera rån av barn som skett på sistone. Socialdemokraternas oppositionsråd reagerar kraftigt och med avsky mot händelsen och pekar på åtgärder som ska sätta stopp för dessa rån.

– Jag blir helt förfärad. Det här är fullständigt oacceptabelt beteende. Våra barn ska känna glädje, läslust och trygghet i och på väg till och från skolan. Dessa rån måste få ett stopp. Jag tycker att pojkens pappa Nicholas Jessen har helt rätt att det här är ett samhällsproblem där det krävs samverkan från alla instanser, säger Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd Nacka.

Farmanbar pekar på att Nacka är en stark kommun som kan mer än vad som sker idag.

– Nacka kommun har alla möjligheter att sätta stopp för det här. Vi kan och ska tillsammans lösa detta. Vi socialdemokrater har i flera år krävt ökad satsning för fler vuxna i ungdomssammanhang, införande av fältassistenter med myndighetsansvar, mer resurser till Polarna och belysningsprogram för ökad trygghet. Alla dessa åtgärder kommer direkt att skapa ökad trygghet för våra barn. Vi vill se tydligare samordning med polisen för att få större trygghetseffekt, genom exempelvis fler ordningsvakter, säger Farmanbar.

2012 beslutade Alliansregeringen i samförstånd med Socialdemokraterna om en omorganisation av polisen. Därför prioriterar polisen bekämpning av gäng och organiserad brottslighet, vilket från tid till tid innebär färre antal poliser i just Nacka.

– Poliserna måste bli fler i Nacka och det är därför bra att regeringen satsar på 10 000 fler poliser i hela landet. Däremot ifrågasätter jag inte polisens prioritering av bekämpning av gängen och organiserad brottslighet, säger Farmanbar.

Politiskt ansvarstagande är en sak som Farmanbar efterlyser.

– Lika länge som vi har krävt ökade satsningar har vi hört moderata företrädare skylla ifrån sig och klaga på än polisen, än regeringen eller staten. Det duger helt enkelt inte att skylla på någon annan. Vi måste ta vårt ansvar här och nu, fortsätter Farmanbar.

Kontakt
Johanna Kvist
Politisk sekreterare (S)
Nacka kommun
E-post: johanna.kvist@nacka.se
Telefon: 070-091 48 43

facebook Twitter Email