Dyr nota för Näckenbadet

I måndags beslutade en oenig kommunstyrelse i Nacka om byggandet av Näckenbadet i Saltsjöbaden. En leverantör ska äga, bygga och driva simhallen. Den ovanliga modellen ger en prislapp som landar på en halv miljard, det är fem gånger dyrare än om bolaget enbart skulle bygga motsvarande simhall för kommunen. Det här är ännu ett moderatexperiment som Nya Karolinska.

Vinnaren i upphandlingen blev bolaget Tagehus som äger Tagebad, ett bolag som bygger simhallar, och Medley och som driver Nacka simhall.

Redan för ett år sedan röstade vi socialdemokrater emot att det är samma bolag som ska bygga, äga och driva simhallen och sedan hyra ut den till kommunen. Kommunen förbinder sig att hyra anläggningen i minst 30 år till ett pris av 16,5 miljonerkronor per år. Det ger en prislapp på en halvmiljard. Det är fem gånger mer än en simhall av normalstandard med en 25-metersbassäng och undervisningsbassäng som kostar ca 100 miljoner kronor. Det uppger Olle Stadig, VD på Tagebad i Nynäshamns Posten.

–        Den här typen av experiment har skapat enorma kostnader med Nya Karolinska. Det här kan bli ytterligare ett sådant moderatprojekt. Risken tar invånarna, säger Khashayar Farmanbar (S).

Ytterligare en sak som oroar i upphandlingen är entrépriset. En jämförelse av entrépriser till simhallar i Stockholmsområdet visar att priserna idag är generellt sett högre i simhallar där kommuner inte beslutar om entrépriser än i dem simhallar där avgifter beslutats av kommunen. Trots det överlåts entrépriset åt entreprenören att ligga i linje med jämförbara simhallar i Stockholm.

–        Det som kan hända är att entreprenören väljer att jämföra sig med Sturebadet och Centralbadet. Då finns det stor risk att Nackas skattebetalare finansierar en simhall som de sedan inte har råd att besöka. Det här hindrar också Nackabor från att kunna skaffa ett simkort som gäller i alla kommunens badhus, säger Farmanbar.

Vi socialdemokrater tycker att det vore bättre att ha ett bolag som bygger simhallen och ett annat som sedan hyr den av kommunen.

–        Det skulle ge kommunen handlingsfrihet om det till exempel behövs byta operatör. Jag vill ha valfrihet för invånare, inte för bolaget att sätta hur högt pris de vill, säger Farmanbar.

Enligt avtalet är avgälden som bolaget ska betala för att hyra marken 21,2 kronor per kvadratmeter. Räknat på en simhall som är 3 000 kvadratmeter skulle bolaget betala en årlig avgäld på 63 600 kronor som kan jämföras med de 16,5 miljoner kommunen å sin sida betalar bolaget i årlig avgift. Nuvarande Näckenbadet har en storlek på 1500 kvadratmeter.

Kontakt
Johanna Kvist
Politisk sekreterare (S)
Nacka kommun
E-post: johanna.kvist@nacka.se
Telefon: 070-091 48 43

facebook Twitter Email