S vill etablera yrkeshögskola i Fisksätra

Att ta tillvara på och samordna den kompetens och kreativitet som finns i Fisksätra var budskapet till Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, som besökte Fisksätra måndagen den 7/5.

– Ända sedan jag började i Nackapolitiken har en av mina målbilder varit att skapa förutsättningar för att nästa Apple eller Microsoft ska starta i Nacka, gärna i Fisksätra, sa Khashayar Farmanbar (S).

Mötesdeltagarna bestod av nyanlända som inom två år blivit företagare, entreprenörer med bakgrund inom IT och programmering, representanter från Fisksätra Folkets hus, Fisksätraskolan och socialdemokrater från Fisksätra.

Helene Hellmark Knutsson och Khashayar Farmanbar

– I Fisksätra finns alla ingredienser för en kreativ miljö. Många lokala kompetenser och personer med olika sociala bakgrunder som, om de får samspela skapar en kreativ grogrund, sa Helene Hellmark Knutsson (S).

Deltagarna lyfte att kompetensen och kreativiteten finns i Fisksätra, men att det krävs samordning för att ta tillvara på och utnyttja den.

– Det finns kompetenser här i Fisksätra motsvarande ett Googlekontor. Om det samordnas och struktureras upp kan det bli otroligt framgångsrikt, sa Anders Kedhammar, skolutvecklare på Fisksätraskolan.

För att göra detta krävs investeringar.

– Jag ser positivt på Socialdemokraterna i Nackas förslag. Vi måste fortsätta utveckla människor och inte minst behöver fler kunna använda den digitala tekniken. Det är där de nya jobben och företagen kommer att skapas, sa Helene Hellmark Knutsson.

Spelbranschen är på framväxt och intresset för spelutveckling växer.

– Dataspelsbranschen är spännande för den innefattar kultur som musik, scenografi, story-telling, programmering och matematik. Därför vill vi se att en yrkeshögskola för spelutveckling etableras i Fisksätra. Det skapar framtidstro och kan bidra med en rad utbildningsgrenar inom olika generar för att fler snabbt ska kunna komma till arbete, sa Khashayar Farmanbar.

– Man kan fundera på varför Sverige hamnar så högt upp på rankingarna över länder med högst innovationsförmåga, men jag tror att det beror på att man har utrymme att vara kreativ. Folk har mod att testa nya idéer och man är inte hämmad. Man har lämnats ett utrymme att skapa och man skapar nya innovationer i de utrymma, sa Helene Hellmark Knutsson.

För mer information, kontakta:

Johanna Kvist, Politisk sekreterare (S) Nacka

Telefon: 070-0914843, E-post: johanna.kvist@nacka.se

facebook Twitter Email